Dell en uw school district: Bij outsourcing is niet een tv-show

Ik schreef een stuk vannacht boven op Between the Lines vragen wanneer we zouden beginnen met India serieus. In het bijzonder, ik verwezen de show Outsourced en zijn minder dan smakelijke weergave van de booming call center industrie. Helaas is het niet veel banen verloren aan goedkope arbeid in het buitenland of neem meer dan een paar eerste-tier tech support calls naar de verkeerde steunpunt voor uitbesteding aan een slechte naam te krijgen.

Outsourcing hoeft niet een slechte zaak, dat wel. Als een andere organisatie die u beter van dienst kan geven voor minder geld dan u intern kan bereiken, is het niet zinvol om hen te laten hanteren die diensten voor u? We hebben allemaal wel een van die tech support oproepen naar Bangalore en Hyderabad (en sinds kort, vaker naar de Filippijnen), die meer frustrerend dan het probleem dat we proberen op te lossen zijn.

Echter, voor elk van die gesprekken, die we hadden waarschijnlijk 50 dat zo naadloos dat we niet eens wisten de geassocieerde deelneming op de lijn was niet echt genoemd Jessica waren. Ze nam de zorg van het probleem snel, beleefd en efficiënt. En omdat het is veel goedkoper voor Visa of Gateway of wie dan ook om technische ondersteuning bedrijf te sturen naar Manilla dan het te verwerken in eigen land, die besparingen krijgen doorgegeven aan de consument (tenminste dat is het idee).

Geloof het of niet, de scholen leren hetzelfde over zogenaamde uitbestede IT-diensten. Nee, ze zijn niet krijgen technische ondersteuning van de zich snel ontwikkelende Aziatische landen. In plaats daarvan zijn ze op zoek naar leveranciers met een significante aanwezigheid en software wolk en hardware expertise die de meeste scholen onmogelijk kunnen repliceren bedienen.

Mobiliteit; $ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval, de iPhone, Apple’s garantie voor waterbestendige iPhone 7 heeft geen betrekking op vloeibare schade; mobiliteit; Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Op dinsdag, bijvoorbeeld, Dell en het Keller Integrated School District (een district Texas van bijna 33.000 studenten) kondigde de verhuizing van het district om Dell’s beheerde IT-ondersteunende diensten in plaats van het verstrekken van hun eigen diensten intern. Niet alleen zijn applicaties en web-enabled services nu gehost op de wolk van Dell, maar e-mail en infrastructuurdiensten worden ook behandeld door Dell. Dell is nu ook het verstrekken van desk-side technische ondersteuning, ondersteuning op afstand, engineering diensten en een technisch advies voor het district.

Gezien het feit dat Dell is gevestigd in Texas, deze eerste grote inspanning met een openbare school district maakte veel gevoel voor zowel Dell en Keller. Als je een school bent, immers, en gaat het mis, belt iemand op 500 mijl afstand is niet veel beter dan belt iemand 6.000 mijl verderop. In staat zijn om toegang te krijgen tot lokale middelen, echter, houdt niet alleen banen in de VS, maar zorgt voor een snelle, kwaliteit van de dienstverlening. Dat gezegd zijnde, als Seattle Public Schools wilde samenwerken met Dell, dan is er geen reden dat de lokale middelen niet in de metro Seattle kon worden gekweekt, bijvoorbeeld.

Volgens Dell persbericht

Werken side-by-side met docenten en studenten, Dell nam een ​​holistische kijk op de Keller ISD, dan aanbevolen technologieën en tools voor het onderwijzen en leren te verbeteren. Opvoeders en, het personeel toegang moeten nu 24 uur per dag, zeven dagen per week helpdesk en desk-side support, evenals e-mail ondersteuning, waardoor verminderde budgetten aan te pakken en te helpen voorkomen dat het leren van te wijten aan wordt onderbroken technologische uitdagingen. Zij zullen ook storage management en netwerk management mogelijkheden ontworpen om een ​​efficiënte onderneming te verhogen, waardoor Keller ISD om meer tijd te concentreren op de klas hebben opgewaardeerd.

En er is de sleutel. Voor ongeveer dezelfde hoeveelheid geld die ze eerder waren uitgaven, kan Keller bieden nu een hoge beschikbaarheid, altijd en overal diensten aan haar personeel. Wanneer, zoals Joe Griffin, CTO voor het district, zei dat zij eerder werkten op volle capaciteit om gewoon “dingen draaiende te houden,” nu de resterende IT-personeel kan de overgang naar rollen die zich richten op het onderwijzen en leren en innovatief gebruik van technologie in de klas . Brushfires zijn vervangen door innovatie en betere educatieve praktijken.

Helaas is dit betekende ook een aantal interne verlies van baan. Veel gewoon verplaatst naar rollen met Dell, terwijl anderen retooled en nam op nieuwe rollen met Keller. Anderen verplaatst. Indien het uiteindelijke resultaat verbeterd inhaakt zonder verhoging van kosten, dan Keller rechts als moeilijke keuze. Dit is immers de studenten, en districten hele land worden gedwongen om harde keuzes te maken over de hele linie op dit moment. Als die keuzes kunnen handhaven of verbetering van de dienstverlening aan studenten en medewerkers, dan is het duidelijk praktijken als “outsourcing” (ik heb liever de term partnering, maar sommigen zouden noemen me uit op een eufemisme) introduceren belangrijke efficiencyverbeteringen.

Nogmaals, volgens Joe Griffin

“Het stroomlijnen van onze technologie-infrastructuur en verbetering van onze systemen met de expertise van onze partners bij Dell helpt ons te voorzien van een world-class technologische omgeving die is het brengen van een betere instructie resultaten, terwijl nog steeds ons geld te besparen. Dell is niet alleen ons te helpen met onze behoeften op korte termijn, maar ook helpt ons naar de toekomst kijken om onze technologie te benutten om te voldoen aan studenten en docenten nodig heeft voor de komende jaren. ”

Dat zijn harde woorden waarmee te argumenteren wanneer staten worden geconfronteerd met tekorten in de miljarden en ieder van ons vallen uit de ARRA financiering klif.

$ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval

Apple’s garantie voor waterbestendige iPhone 7 heeft geen betrekking op vloeibare schade

Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test