Android Wars 2016: Google geeft zich over aan Oracle als Microsoft bondgenoten met Cyanogen

Voor een bedrijf dat regelmatig opschept over haar inzet voor open source, Google is opvallend gesloten over hoe het zich ontwikkelt Android.

Het resultaat is af en toe een schok bij een plotselinge verandering van richting. Het meest recente voorbeeld ontstond vorige week, toen de Android-community struikelde over een belangrijke verandering die verschenen in de Android-code base november vorig jaar.

Google had gehoopt dat de Amerikaanse Supreme Court zou zijn $ 1000000000 geval is met Oracle meer dan auteursrechtelijk Java-code in beroep. Geen geluk.

Google bevestigde verschillende bronnen, waaronder VentureBeat, waar ik voor het eerst het verhaal zag, dat het laten vallen van een eigen implementatie van de standaard Java-bibliotheken die zich in het hart van Java, in het voordeel van Oracle’s OpenJDK bibliotheken.

Dat zou ho-hum software-sanitair nieuws, behalve het feit dat Google en Oracle zijn opgesloten in een jaar lang het auteursrecht rechtszaak over Google’s vermeende schending van het auteursrecht in diezelfde bibliotheken. Het vervangen van de pakketten die Oracle vorderingen werden gekopieerd met open source alternatieven minimaliseert de potentiële schade aan Google als ze verliezen uiteindelijk het geval.

Google (meestal) won ronde 1 van deze proeven, maar een Amerikaans hof van beroep teruggedraaid die besluiten nadrukkelijk, en afgelopen zomer Oracle vertrouwen breidde zijn rechtszaak tot 40 grote en kleine releases voor meer dan zes versies. De timing van de commit suggereert dat de verschuiving naar het gebruik van Oracle’s bibliotheken ten minste gedeeltelijk een reactie op de rechtszaak.

Het nieuws is misschien een verrassing voor de Android-gemeenschap zijn geweest, maar Google is blijkbaar de planning van de onvoorziene bijna een jaar.

Google is, niet verrassend, het draaien van deze ontwikkeling als routine, maar de voormalige Mozilla CTO Andreas Gal, die met Google concurreerden, terwijl de ontwikkeling van de Firefox OS, noemt het “een enorme verandering [dat] vergaande gevolgen voor Android en het Android-ecosysteem zal hebben . ‘

Mobiliteit; Hands-on met de Samsung Galaxy S7 Edge op Republic Wireless: Een betere WiFi bellen ervaring, innovatie, Apple’s mislukte mode gok, Apple, Twitter’s reactie op de Apple Launch, Apple, iPhone 7 photography een game changer? Sorry, niet verkocht

Zoals Gal legt uit concurrentievoordeel Google met Android komt voort uit haar “diepe strategisch inzicht van verschillende klassen van open source licenties, hun kracht en hun zwakheden.”

Java-implementatie van Google – de een in gevaar in de Oracle rechtszaak – werd gelicentieerd onder de Apache 2 licentie, die chipset leveranciers en OEM’s om de bibliotheek code te wijzigen maakt het mogelijk zonder dat deze wijzigingen openbaar te delen.

Daarentegen is de Oracle-managed OpenJDK bibliotheek maakt gebruik van de GPL2 licentie, die vereist dat de publicatie van de broncode voor mogelijke wijzigingen van een licentiehouder maakt. Dat is slecht nieuws voor Google en zijn partners, Gal debatteert

Omdat Oracle heeft middelen om Java te controleren voorbij broncode, OpenJDK is ongeveer zo open als een gevangenis. U kunt stemmen op hoe hoog de muren zijn, en je kunt zelfs helpen bij het opbouwen van de muren, maar als je ooit worden gedwongen om te wandelen naar het, Oracle zal alleen [beslissen] wanneer en of u kunt laten. Oracle is eigenaar van een groot deel van de routekaart van OpenJDK, en via compatibiliteitsvereisten, merken, bestaande overeenkomsten, en API auteursrecht rechtszaken (Oracle vs Google) Oracle is vrij veel in de volledige controle, waar OpenJDK wordt geleid.

Oracle kan gemakkelijk dwingen Google om vrijwel elke andere code of dienst die Oracle wil nemen. Hoe zit het met Java Push Notifications, gespecificeerd en wordt geëxploiteerd door Oracle? Alle Oracle hoeft te doen is toe te voegen aan OpenJDK, en het zal zijn weg naar Android te maken. Google is nu op Oracle’s Hamster wiel.

De gevolgen voor de Android app-ecosysteem zijn diepgaand. OpenJDK gedraagt ​​zich anders van de Google-code, die was gebaseerd op de inmiddels ter ziele gegane Apache Harmony open-source project. Dat betekent uitgebreide (en mogelijk dure) tests voor app-ontwikkelaars, evenals nieuwe licentieovereenkomsten.

De bottom line, Gal al doet vermoeden, is dat Android N, de volgende versie, waarschijnlijk tot ernstige vertragingen en compatibiliteitsproblemen te raken. “Google is aan het veranderen motoren halverwege de vlucht,” stelt hij. “De hoogste prioriteit zal zijn om niet crashen. Zij zullen veel tijd zorgen te maken over die aankomen op schema niet.

Alles wat onzekerheid biedt een grote opening voor de belangrijkste concurrenten van Google. Dat geldt ook voor Apple, uiteraard, wiens late CEO Steve Jobs noemde Android een “gestolen product” en dreigde om “go thermonucleaire” om de rivaliserende OS te vernietigen.

Maar meer intrigerend is het vooruitzicht dat Microsoft eindelijk kon krijgen de wig die het nodig heeft om zijn eigen versie van Android op te bouwen.

Speculatie heeft ongebreidelde lopen al jaren dat Microsoft heeft plannen om een ​​eigen Android-versie te bouwen. Het probleem is altijd geweest dat te doen vereist dat Redmond volgen ver achter voorsprong van Google. Sterker nog, die rand is een onderdeel van business model van Google, als een gelekte slide uit de Oracle-proces 2011 onthuld.

Niet ontwikkelen in de open lucht, “Android-baas Andy Rubin vertelde zijn executive team.” In plaats daarvan, maakt broncode beschikbaar na innovatie is voltooid. “Het is zeker dat Microsoft nooit zou hebben toegestaan ​​vroegtijdige toegang tot die software.

Maar in de nieuwe wereld, Oracle is in de stoel van de bestuurder. Zoals Gal merkt op: “Silicon leveranciers zal worden nog steeds toegestaan ​​om eigen uitbreidingen doen als ze dezelfde bibliotheek te verkrijgen in het kader van een verschil (niet-virale, non-GPL2) licentie van Oracle -. Voor een vergoeding”

Microsoft tekende een breed partnerschap met Oracle in 2013 dat beide bedrijven zijn waarschijnlijk bereid zijn om uit te breiden tot Android bevatten. En Microsoft verzamelt reeds aanzienlijke royalty betalingen van Android handset makers om juridische problemen op Microsoft patenten te vermijden. Zet die twee factoren bij elkaar en je hebt een stimulans voor mobiele OEM’s om vrijwillig Google laten vallen als een alternatief wordt weergegeven.

In april 2015 kondigde Microsoft een partnership met Cyanogen, de scrappy onafhankelijke, dat naar verluidt sloeg een buyout aanbod van Google in 2014 en waarvan de CEO later verklaarde: “We proberen om Android te nemen uit de buurt van Google.”

Het is waarschijnlijk gewoon een gelukkig toeval dat de Cyanogen-Microsoft-joint venture heeft zijn eerste substantiële resultaten een paar dagen geleden, met de eigenaren van de Cyanogen-powered OnePlus Een telefoon begint een nieuwe update die bevat zie “diep geïntegreerde functies voor Cortana.”

De Cortana virtuele assistent, die ook in de desktop en mobiele versies van Windows 10 wordt gebouwd, is Microsoft’s alternatief voor Google Now en Apple’s Siri.

Microsoft kan waarschijnlijk hopen nooit te winnen over Android loyalisten, maar met een eigen Android-gebaseerde OS kan een beroep doen op zakelijke klanten die behoefte hebben aan Exchange, Office draaien, en Azure-gebaseerde diensten, zonder de bagage van Google-services. En het hebben van Cyanogen stevig in de pro-Microsoft, anti-Google camping biedt een manier om de grote gemeenschap van Android-ontwikkelaars terug naar Redmond te brengen.

Hands-on met de Samsung Galaxy S7 Edge op Republic Wireless: Een betere WiFi bellen ervaring

gefaald mode Apple’s gok

Twitter’s reactie op de Apple Launch

iPhone 7 photography een game changer? Sorry, niet verkocht