Het automatiseren van de toekomst vliegdekschepen

Groot-Brittannië en Frankrijk zullen gezamenlijk te bouwen drie nieuwe grote vliegdekschepen die zullen worden geleverd tussen 2012 en 2014. Met hun 60.000 ton, zullen deze 275 meter lange vervoerders zijn de grootste oorlogsschepen buiten de Verenigde Staten Navy. Ze gaan kosten ongeveer $ 4000000000 per stuk, maar met hun verminderde bemanning als gevolg van automatisering, zullen ze veel geld aan de belastingbetaler te besparen tijdens hun 50 jaar van gebruik. In dit artikel, StrategyPage schrijft dat deze schepen zullen moeten hooguit een bemanning van 800 matrozen in plaats van 2000 voor schepen van die grootte vandaag. Tegen een kostprijs van $ 100K per zeiler en per jaar, betekent dit een besparing van meer dan $ 6000000000. Indrukwekkend – of dit werkt.

Frankrijk, innovatie, militaire toepassingen; Technologie

Hier is de introductie van het artikel uit StrategyPage.

Voordat ik verder, hieronder is een illustratie met het concept van de Britse CVF toekomst carrier. (Credit: Defense Industry Daily). Je zult andere details te vinden door het lezen van “Frankrijk stomen Ahead op PA2 / CVF Carrier Project” (14 december 2005).

After Hours, Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction, After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, mobiliteit; Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte, innovatie; De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving

Maar hoe zal deze mate van automatisering te bereiken;? Door het verminderen van onderhoudstaken, waardoor administratieve banen, het toevoegen van transportbanden of het gebruik van communicatie op afstand.

StrategyPage voegt eraan toe dat deze maatschappijen kunnen verwerken ongeveer 110 vliegoperaties elke 24 uur zal zijn, terwijl Wikipedia geeft extra informatie over de vliegtuigen die vliegdekschip zal uitrusten.

Naast hun ongekende graad van automatisering, zullen deze schepen, die ongeveer 80% van alle componenten delen, conventionele turbines plaats van kernaandrijving gebruiken.

Tot slot, terwijl ik was op zoek naar alternatieve bronnen voor deze post, vond ik uitstekende site van Richard Beedall’s, Navy Matters. Als u geïnteresseerd bent in de toekomst vliegdekschepen zijn, te bezoeken gelieve de Carrier Strike Section. En voor tonnen van details en foto’s over de toekomst Franse ‘porte-avions,’ moet u deze twee links, hier (deel 1) en er (deel 2) te volgen.

Bronnen: James Dunnigan, StrategyPage, 25 maart 2006, en verschillende websites

Je zult verwante verhalen door de onderstaande links.

Star Trek: Negen manieren om onze wetenschap ligt dicht bij de science-fiction

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

De beste tech uitvindingen van alle tijden dat geavanceerde beschaving