ERP, 20 jaar geleden: de verhuizing naar wereldwijde gaan

ERP in 1991 was een duidelijk andere wereld dan nu het geval is. De sector werd een verandering die zal inluiden van een nieuwe groep van software marktleiders en stuur een andere groep naar de schroothoop te ondergaan. De verschuiving in die tijd was om te verhuizen van groen-scherm om Unix / Client Server-oplossingen en een aantal nieuwkomers, zoals PeopleSoft (nu eigendom van Oracle), waren de invoering van een nieuwe gebruikersinterface met hun applicaties: Windows.

In 1991 kwam ik Andersen Consulting (nu Accenture) wereldwijd Software Intelligence unit. Wij adviseerden bedrijven over wat te kopen en wat om weg te lopen vanaf het moment dat het ging om grote ticket software aankopen. In 1991 werden we bespreken ERP mogelijkheden van bedrijven als: Walker Interactive (die veranderd Elevon die werd overgenomen door Infor), De Dodge Group, Tesseract, Software 2000 (die veranderd naar Infinium die werd overgenomen door Infor), Global Software Quality software Products, Computron, Ross Systems, IMR (die Hyperion werd en nu eigendom van Oracle), Lawson (momenteel wordt overgenomen door Infor) en JD Edwards (nu onderdeel van Oracle). Andere ERP-leveranciers zoals Cullinet (later overgenomen door Computer Associates), McCormack & Dodge (M & O) en Management Science Amerika (MSA) (beide later opgegaan in Dun & Bradstreet Software en later verkocht aan Geac) waren op de meeste vooruitzicht korte lijsten op dat moment . Maar, deze shortlists veranderden in 1991.

SAP verkocht R / 2 op dat moment. SAP werd pas daarna begon te grote opmars te maken in de Noord-Amerikaanse markten hebben zich al gevestigd in West-Europa. Het product had een aantal extra functie verbeteringen ondergaan om het meer naar de Amerikaanse en Noord-Amerikaanse kopers aanvaardbaar te maken. Rond 1991, SAP echt begonnen op te pikken stoom in Noord-Amerika.

Potentiële software kopers zagen veel veranderingen ontstaan ​​in het ERP-ruimte. American Software, ASK, Mapics, JD Edwards, MSA en Marcam had productie-oplossingen. Zelfs McCormack & Dodge had een kort. Maar SAP was die wint de impuls. Walker, Data Design Associates en McCormack & Dodge hadden allemaal financiële applicaties die kunnen ondersteunen grote, flexibele de gebruiker te definiëren boekhoudkundige code blokken. Deze functionaliteit had hen een voordeel in gereguleerde sectoren (zoals nutsbedrijven en verzekeringen) gegeven en hielp hun verkoop omhoog keurig in de late jaren 1980 en vroege jaren 1990.

Maar, grote blokken code alleen waren niet genoeg om te helpen oudere green-screen producten te overleven. De meest ontwrichtende invloed op ERP in 1991 moest PeopleSoft zijn. PeopleSoft was de verkoop van een Human Resources applicatie die eruit zag (met dank aan de Windows user interface) in tegenstelling tot iets anders op de markt. Ik placht te zeggen om software kopers die PeopleSoft concurrenten leek “moederschap, appeltaart en de Amerikaanse manier”, terwijl PeopleSoft was “sex, drugs en rock and roll” in vergelijking. De nieuwe gebruikersinterface is gekoppeld aan een client-server architectuur.

Client-server architecturen van PeopleSoft en vele andere verkopers waren spel wisselaars in ERP. Leveranciers die voornamelijk platform-specifieke oplossingen verkocht (bijvoorbeeld voor de IBM AS / 400, IBM iSeries, HP3000, december Vax en, natuurlijk, IBM mainframes) was in de problemen. Klanten zijn op zoek naar grondstoffen Unix-gebaseerde servers en niet-merkgebonden databases te kopen. Plotseling, niemand wilde domme terminals te kopen. Niemand wilde ‘monolithisch’ of bedrijfseigen CPU’s. Open was. Closed was uit.

De definitie van ERP was echt veranderen dan ook. ERP, een term toegeschreven aan Gartner Group analist in 1990, was eigenlijk MRP (materiaal resource planning) software met geïntegreerde financiële en personele middelen applicaties aangesloten. ERP dan niet te pakken CRM (customer relationship management), SFA (Sales Force Automation, het internet (geweldig als dat klinkt), telefonie of mobiele apparaten. Nee, ERP was een interne toepassing voor het grootste deel. De beste oplossingen zou hebben gesteund EDI (Electronic data interchange) als een manier om de communicatie tussen klanten en leveranciers in 1991 te verbeteren. Zeer weinig van ERP buiten de eigen firewall zou kunnen optreden.

ERP-klanten in 1991 werden ook beslissen hoeveel ERP component providers ze wilden. Voorheen software kopers kochten vele component toepassingen van niche, best of breed leveranciers en geïntegreerde ze samen. Het gemak van het kopen van vooraf geïntegreerde suites was zeker het rijden van de markt succes voor grote suite aanbieders, zoals SAP en JD Edwards. Andere leveranciers, via interne ontwikkeling of overnames, opnieuw een verdubbeling van hun inspanningen om hun productlijnen uit te breiden om concurrerend te blijven. Helaas, sommige niet.

Enterprise Software;? TechnologyOne tekenen AU $ 6,2m deal met de landbouw; Samenwerking; Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek;? Enterprise Software; Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro, Enterprise Software, Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september

Global en ERP waren twee termen die zelden bestonden in dezelfde zin voorafgaand aan 1991. Maar dat begon te veranderen dan als sommige ERP providers bedrijfsgrootte en de geografie barrières die werden toelaat hen om kantoren te openen in meerdere landen en taal te ontwikkelen waren overgestoken specifieke versies van hun producten. Global ERP was moeilijk om te leveren in het groen scherm dagen als het vaak bedoeld landspecifieke versies van de software. Alle van het scherm logica zou worden veranderd om een ​​nieuwe taal te ondersteunen. Dat betekende dat het veranderen van een heleboel COBOL, Fortran of andere code. Bovendien werden de meeste pakketten niet oorspronkelijk ontworpen om verschillende valuta te ondersteunen, laat staan ​​talen. In 1991, de wereldwijde ERP-winnaars waren de leveranciers die scherm, valuta en wijzigingen in de regelgeving door de gebruiker en juridische entiteit kan externaliseren. Bijna geen ERP-leverancier in 1991 kon de financiële gegevens eenvoudig tussen de verschillende juridische entiteiten die verschillende boekhoudkundige kalenders, verschillende valuta’s en verschillende talen hadden consolideren. Europese leveranciers zoals CODA, QSP en SAP had de markt is dan het voordeel omdat deze bedrijven hadden meer multi-country-functionaliteit ingebouwd in hun producten vanaf het begin. Verenigde Staten gebaseerde ERP-bedrijven hebben meestal waren ver achter in de wereldwijde functionaliteit spel. De wereldeconomie is nog steeds een nieuw concept om ERP-leveranciers in 1991.

Oracle was een aantal interessante tijden in 1991. Het bedrijf was nog nieuw voor applicatiesoftware en had slechts een lijn van financiële software applicaties ondergaan. Helaas, het bedrijf raakte een aantal schokkerig operationele winst en kwesties rond die tijd. Vandaag, Oracle is duidelijk een van de grootste softwarebedrijven ter wereld. 1991 was een groeipijnen tijd voor Oracle, maar duidelijk is opgegroeid veel sindsdien.

Sinds 1991, het klassement voor ERP blijft veranderen. Naar aanleiding van de massale verkopen die zich in de ruimte vóór de Y2K, ERP omzet ging in het slop voor een paar jaar. 2 en 3 niveau client-server architectuur debatten eindigde toen echte web-based applicaties kwam begin vorig decennium. De verkoop begon weer af te vallen toen de recessie van 2008 heeft plaatsgevonden. Maar, tegelijkertijd, SaaS (software as a service) providers zijn ontstaan ​​in de laatste tien jaar. Nieuwkomers zoals Werkdag (opgericht in 2005 met veel voormalige PeopleSoft vernieuwers), NetSuite (geboren NetLedger en materieel in eigendom van Larry Ellison van Oracle), Intacct, Salesforce.com, FinancialForce (gebouwd uit het Salesforce.com platform) en vele anderen zijn re- definiëren van de ruimte weer. Hun visie op ERP wordt beslist gericht op

· Goedkoop naar multi-tenant aanbod te handhaven; · Ondersteuning voor meer dan transacties (bijv steun Werkdag voor REA); · Platform as a Service-mogelijkheden voor klanten en uitvoerders; · Snellere implementaties; · Eenvoudiger integratie met andere cloud en on-premise applicaties

Zelfs de marktleiders, zoals SAP en Oracle, hebben gekregen van de SaaS-religie. SAP heeft zijn Business ByDesign productlijn en Oracle is verzending nieuwe Fusion modules.

Wat zal de toekomst? Verandering! Ja, het klassement zal wat meer veranderen. We kunnen verwachten dat verkopers die niet de grote verschuivingen hebben te maken krijgt verworven of geminimaliseerd uit marktrelevantie. Nieuwe parvenu zal hevelen van het marktaandeel van de majors en, dankzij de kracht van de concurrentie en innovatie, klanten ten goede moet komen. Maar dat is slechts een gok. We zullen zien hoe juist deze voorspelling is in nog eens 20 jaar wanneer iemand anders schrijft dit verhaal in 2031.

»Terug naar 20th Anniversary Special van de website

? TechnologyOne tekent AU $ 6,2m deal met Landbouw

Wat is het organiserend principe van de hedendaagse digitale werkplek?

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

Apple vrij te geven iOS 10 op 13 september, MacOS Sierra op 20 september