Alles wat je ooit wilde weten over Linux op de mainframe

Commentaar – Zelfs na tien jaar succesvolle mainframe implementaties, mensen en organisaties die niet vertrouwd zijn met mainframe Linux vaak nog te zien van het besturingssysteem als alleen geschikt voor commodity-hardware. Terwijl Linux inderdaad werkt prachtig op x86-hardware, is het nauwelijks beperkt tot dit platform. Als je ooit hebt afgevraagd of Linux kan omgaan met complexe en schaalbare mainframe workloads, lees dan verder voor de spannende waarheid over Linux / mainframe synergieën.

Nu dat Linux op System z (de definitieve term voor mainframe Linux) is een realiteit, de gevolgen ervan – op de serverconsolidatie, datacenter economie, IT betrouwbaarheid en cloud computing – is groot en neemt toe. Vandaag de dag, Linux op System z en de andere z besturingssystemen (z / OS, z / VM, z / VSE, z / TPF) zijn beste vrienden en partners in de mainframe ecosysteem.

How We kregen hier: Linux op System z is niet nieuw, want die ontbreekt scorecards, 17 mei 2010 was de tiende verjaardag van de commerciële / ondersteunde main-frame van Linux. Zijn geboorte volgde een late jaren 1990 belangrijke verschuiving in het denken IBM leidt tot aanvaarding van een open source besturingssysteem draait op het bedrijf kroon technologie juweel, System / 390. Gelukkig, een skunkworks proof-of-concept project bij IBM’s Boeblingen Lab aangetoond dat de haalbaarheid en de levensvatbaarheid van het onwaarschijnlijke huwelijk. IBM heeft besloten zijn eigen mainframe Linux-distributie niet vrij te geven, maar nodigde de bestaande leveranciers om de partij aan te sluiten.

SuSE (later SUSE LINUX AG, door Novell overgenomen in 2004) al snel bood zijn prototype implementatie, in ruil voor toegang tot gedetailleerde architectuur informatie ter ondersteuning van de verdere ontwikkeling. Met behulp van een systeem gecreëerd op Marist College van IBM flarden draait op een geleende Multiprise 3000 mini-mainframe, ingenieurs gebruikten de SuSE AutoBuild tool om meer dan 400 softwarepakketten in het eerste weekend te maken. Ze aangepast YaST (de installatie, configuratie en systemen management tool-inte geraspte met SUSE Linux Enterprise) en bewerkt pakketselectie voor mainframe distributie.

Maar het bouwen, installeren en draaien van Linux op het mainframe niet zorgen voor de acceptatie. Te beginnen met System / 360 in het midden van de jaren 1960, had IBM zijn vlaggenschip computing-platform voor stabiliteit, betrouwbaarheid en backwards compatibility geplaatst. Om die cultuur te passen, werd het normaal dynamische Linux codebasis bevroren, onderhouden om ervoor te zorgen lopende compatibele hardware en software en gepositioneerd met een abonnement gebaseerde diensten. De klanten kochten in – en kocht – het concept en, daarmee, het eerste enterprise-ready en volledig ondersteunde Linux-besturingssysteem voor de mainframe was geboren. Het is nauw gevolgd mainframe hardware en software de voortgang van S / 390 door middel van verschillende generaties (z900, z990, z9, Z10) naar de huidige premier systeem zEnterprise. Langs de weg, IBM introduceerde de Integrated Facility for Linux (IFL), een special-purpose System z centrale processor exclusief voor Linux-workloads. IFL draait op volle System z snelheid, niet oplopen IBM software kosten voor traditionele System z besturingssystemen en middleware en upgrades zonder kosten voor de nieuwe technologie generaties.

In de loop der jaren, zoals onderliggende systeem architectuur geëvolueerd, SUSE Linux Enterprise Server uitgebuit complementaire functies, zoals de File Hierarchy Standard naar 64-bits aanpassingen tegemoet te komen, groter adres ruimten en coëxistentie van 32/64-bit applicaties binnen Linux gevallen. Het is ook de eerste distro nieuwe machine instructies te ondersteunen als mainframe-microarchitectuur geavanceerde geweest. Het herkennen van behoefte mainframe sites ‘voor de ready-to-run software-installaties, de Starter-systeem voor SUSE Linux Enterprise Server voor System z – een volledige pre-built installatie server te stroomlijnen en te vereenvoudigen provisioning van virtuele Linux servers – is ook beschikbaar gesteld.

Linux is rijp en klaar voor het grote werk, Linux is betrouwbaar, veilig en efficiënt. In feite zou de officieuze middelste naam worden “mission critical” consi-Dering zijn gecombineerde erfgoed van enterprise-bewezen, industrial-strength mainframe beveiliging en gij-zand van veelgebruikte industrie-standaard Linux-applicaties. Een waardevolle derde component is een robuuste wereldwijde Linux op System z gemeenschap het verstrekken van wederzijdse ondersteuning en deskundige staf van alle niveaus.

Dit mag dan ook geen verrassing. Mainframe Linux vertegenwoordigt natuurlijke evolutie van lang en productief gebruik van het systeem. De schoonheid van die groei is dat “Linux is Linux.” Stafmedewerkers bekend met Linux op kleinere platforms zal comfortabel gebruiken en ondersteunen het op grote ijzeren en toepassingen / diensten elders gehost kan in het algemeen worden geconsolideerd en opgeschaald om te exploiteren mainframe betrouwbaarheid, beschikbaarheid en bruikbaarheid .

Data Centers, IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen, Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia, datacenters, Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren, Kunstmatige Intelligentie, Nvidia biedt tot AI supercomputer voor non-profit onderzoek

Installatie en management tools in overvloed; System z virtualisatie – de uitbreiding van vier decennia van ontwikkeling en productief gebruik – maakt het mogelijk ultra-flexibele werkdruk en verdeling van hulpbronnen door de hardware (LPARs, logische partities) en software (z / VM). Deze technologieën kunnen extreme verdeling van de systeembronnen, provisioning resources waar en wanneer ze nodig zijn, over-het plegen van reële middelen, omgaan met de vraag spikes en virtualisatie van middelen niet in echte hardware.

Of de vaak genoemde tekort aan mainframe vaardigheden bestaat, hebben IBM en de Linux-gemeenschap een bibliotheek van kookboeken en tutorials het verstrekken van middelen, plannen, checklists, procedures en instrumenten voor een snelle en betrouwbare mainframe Linux implementatie gecreëerd. Eenmaal geïnstalleerd, kan Linux-servers en applicaties worden gecontroleerd, gemeten, gevolgd en afgestemd op de specifieke organisatie en de prestaties van de toepassing te voldoen. Inheemse mainframe management tools en Linux-specifieke software agents combineren om zowel het hele systeem dashboards en fijnkorrelig application / server gegevens te presenteren.

Waarom mainframe vs. x86;? Underutilized middelen onrendabel en niet betalen voor zichzelf. x86-platform CPU-gebruik percentages van 10 tot 15 procent worden vaak getolereerd als onvermijdelijk. Bovendien, virtualisatie factoren van 10x worden beschouwd als een prestatie in hardware economieën. Toch generaties van mainframes hebben consequent draaien productief op bijna 100 procent CPU-gebruik tijdens het virtualiseren van servers door factoren in de honderden. System z hosting configuraties drastisch verminderen van fysieke server footprint, power / koeling configuraties en uitgaven, software kosten voor minder cores / processors en personeelsbehoeften.

nieuwste mainframe van IBM, het IBM zEnterprise System, beter integreert uiteenlopende systeemarchitecturen dan voorheen mogelijk was. Dit maakt het mogelijk workloads op de nieuwe IBM zEnterprise 196 mainframe server evenals workloads op bepaalde IBM POWER7 en System x blades om middelen te delen en worden beheerd als een enkele, gevirtualiseerd systeem. De IBM zEnterprise Blade Center Extension (zBX) en de IBM Unified Resource Manager zorgt voor meerdere servers beelden en maken een efficiënte allocatie van middelen en het gebruik. SUSE Linux Enterprise van Novell en loopt het eerste workload geoptimaliseerd offer voor zBX, de Smart Analytics Optimizer, die complexe analytische workloads snelheden tegen lagere kosten per transactie.

“De nieuwe IBM zEnterprise System is een gedurfde stap om fundamenteel te veranderen hoe datacentra worden beheerd”, aldus Carrol Stafford, vice-president, IBM System z. “De nieuwe mainframe is niet alleen de snelste enterprise server in de wereld, het is ook een grote sprong voorwaarts in hoe om te integreren en automatiseren van workloads in heterogene platformen met een ongeëvenaarde betrouwbaarheid en veiligheid. SUSE Linux Enterprise Server speelt een belangrijke rol over deze architectuur in het helpen van klanten profiteren van deze prestaties als ze gericht zijn op de efficiëntie van datacenters te verhogen en consolideren van workloads. In aanvulling op de exploitatie van Linux op System z, kunnen klanten te beheren en integreren van workloads op geselecteerde IBM Power en System x-servers via zBX aangedreven door zManager. ”

Mainframes zijn betaalbaar; Smart beheer is verhuisd van eenvoudige prijskaartje vergelijkingen (TCA, de totale kosten van verwerving) strategische TCO (total cost of ownership) evaluaties. Langdurige mainframe systeem waarde betekent dat voor veel workloads, een System z zorgt voor een betere return on investment. Terwijl Linux zijn reputatie verworven goedkoop draait op commodity-hardware – en in feite, het is een geweldige keuze op alle hardware – Linux op mainframe hardware bezuinigt op energie, vloeroppervlak, software en personeel.

Om te vereenvoudigen het verwerven en configureren van mainframe Linux, Novell en IBM samengewerkt om de Solu-tie Edition for Enterprise Linux for System z, die wordt aangevuld door de SUSE Linux Enterprise Consolidation Suite for System z te bieden. Abonnement prijzen zijn inclusief

• Lagere totale kostprijs van de overname (TCA); • Mogelijkheid om consolidate.NET workloads op IBM mainframe and.NET ontwikkeling van plug-ins in Visual Studio van Microsoft om applicaties op x86 en test te ontwikkelen / implementeren ze op System z; • Linux-opleiding, met inbegrip vouchers voor uitgebreide on-demand data Center Training Library

De waarheid is die er zijn, bedrijven, overheidsinstellingen en non-profit organisaties moeten hun unieke workloads en applicaties te overwegen om te bepalen of System z en Linux passen hun IT-behoeften. Goede applicatie kandidaten-data voor Linux-hosting onder meer bestaande apps die goed zijn geïnstrumenteerd, apps met behulp van mainframe-resident data (bijv., Z / OS of z / VSE), apps coördineren van processen elders hardlopen en apps offloading tijdrovende verwerking IFL cycli.

Helaas, “mythe-informatie” over Linux in overvloed, maar het is gemakkelijk om niet geïnformeerd, vaak eigenbelang en, natuurlijk, tegenstrijdige bezwaren tegen de evaluatie zoals weerleggen …

• Linux is te nieuw om te vertrouwen; • Linux is achterhaald, vervangen door nieuwere en betere technologie; • Linux vereist unieke / schaars / Arcane / dure vaardigheden; • Linux is onbetrouwbaar; • Linux wordt niet ondersteund; • Linux en z / OS zijn vijanden; • Linux informatie is schaars en te moeilijk te vinden; • Linux is moeilijk te installeren; • Open source software – waaronder Linux – is kwaad en on-Amerikaans; • Open source software is gevaarlijk vanwege de chaotische / informele ontwikkelomgeving

In elk gebied van inspanning – houtbewerking, koken, tuinieren, of IT – vereist het succes van de juiste tools. IBM System z is bij uitstek geschikt voor het hosten van de veeleisende hybride multi-systeem applicaties, ser-ondeugden en cloud computing. Het is duidelijk dat steeds meer, Linux verrijkt het ecosysteem van de mainframe en positioneert het aan toekomstige eisen te voldoen.

biografie, Meike Chabowski is een product marketing manager voor Enterprise Linux-servers op Novell. Haar verantwoordelijkheden omvatten Linux voor de detailhandel en Linux op het mainframe. Zij is bereikbaar op Meike.Chabowski@novell.com.

IBM lanceert nieuwe Linux, Power8, OpenPower systemen

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Dell Technologies lanceert: Hier is wat te kijken als Dell, EMC, een schare van enterprise bedrijven te combineren

Nvidia biedt tot AI supercomputer voor non-profit onderzoek