Command & Control aan Collaboration & Teamwork

Cisco’s John Chambers verklaart hun aanpak

Ik denk dat dit een heerlijk beknopt interview met Cisco CEO John Chambers van de Harvard Business School Publishing, dat is de moeite waard 6,5 minuten van je leven als je geïnteresseerd bent in de moderne bent ‘leiden vanuit het midden of achter’ management strategie.

Cisco is in wezen een zeer modern conglomeraat – deze lijst van aanwinsten toont de lappendeken gebouwd op hun kerncompetentie van computernetwerken.

Chambers praat over de geleidelijke enorme overgang in het management van het bedrijf – de verschuiving van Commando en controle van het management om de samenwerking en teamwork.

Dit begon met innovatieve gebruik van het internet Cisco’s in de jaren ’90 in wezen te bewegen alle bij de onderneming de interne en externe activiteiten online, aanzet te geven tot een decennium van de productiviteit door een grotere efficiency.

Meer recent interne processen en discipline Cisco’s toegepast op web 2.0-technologieën en sociale netwerken is het transformeren van de reus corporatie opnieuw, met een ‘zakelijke netwerken’. De hiërarchie is in wezen een operationeel comité (11 personen), de C-suite hersenen, ‘Raden dat 10000000000 $ kansen lopen,’ raden ‘, die $ 1000000000 kansen lopen, en’ Working Groups ‘die kan de raden en besturen of andere ondersteuning transacties binnen het bedrijf.

Cisco is nu geconfigureerd voor het personeel van elk van deze groepen te combineren en te mixen om operationele commissies die samenwerken aan een onderwerp te creëren. Het duurde Cisco ongeveer zes jaar te gaan door deze transformatie met enkele strijd om command and control ‘afleren’, maar nu is het een deel van het DNA van het bedrijf.

John maakt een verschrikkelijk punt op 4 minuten in, waar hij – als ‘leader’ – afgedwongen, command and control-stijl, een initiatief om geld te besparen door het gebruik van verhoogde videoconferenties in plaats van reizen. Dit werd duwen door de bevindingen van een samenwerking werkgroep en niet een willekeurige beslissing. Naar mijn mening is dit laatste woord aanpak kan log files te breken en de groep te voorkomen dat gridlock.

? Networking, Cisco koopt container startup ContainerX; Innovatie; De tech erfenis van de Olympische Spelen van Rio, internet van de dingen; Cisco zal 5.500 banen te schrappen in de nieuwste herstructureringen; netwerken; Cisco om bijl aan 14.000 medewerkers: Rapport

Cisco, zoals ik al eerder heb gezegd, is de verkoop van de houwelen en jeans om het goud mijnwerker stijl 2,0 evangelisten, dus het is in hun belang om effectief gebruik van hun netwerken en communicatie-instrumenten te tonen aan hun prospects en klanten.

Toch ben ik een grote fan van aanpak Kamer in staat collaborative zo effectief en een stap terug naar ‘lead van het midden’.

Ik hoop aan de kamers binnenkort te interviewen voor de Open Enterprise 09-initiatief waar ik aan werk met Stowe Boyd, aarzel dan niet om vragen die ik zou moeten vragen stel.

Leiders van morgen

Linda A Hill, een professor aan de Harvard Business School, die een collega keynote spreker op de HCL Unstructure conferentie we allebei woonden vorig jaar was, heeft een aantal typisch doordachte ideeën over de concepten Chambers bespreekt.

In de zoektocht naar effectieve toekomstige leiderschap is er een verschuiving in perspectief, met het team van bouwers de sleutel.

Aftreden van command and control formele gezag en in plaats daarvan het toezicht op een web van relaties en onderlinge afhankelijkheden vereist dat u in staat zijn om een ​​inclusieve gezamenlijke aanpak, meer een leidende van achter perspectief te bouwen, om een ​​effectieve leider te zijn. Om leiderschap staan ​​als collectieve creativiteit vereist dat je je eigen ego te onderwerpen, zodat anderen te gedijen. Linda is bezig met een boek dat dit perspectief schetst.

Naar mijn mening is dit ‘die vanaf de achterste’ vergt nog steeds aanzienlijke cachet en geloofwaardigheid van de “leider” niet te worden ondergebracht door rivalen, en in een minder duidelijk model dan Cisco’s wellicht meer van een geleidelijke overdracht van bevoegdheden nodig hebben om dubbelzinnigheid te vermijden .

Focussen op leiderschap in plaats van op zoek naar ‘de leider’ is de sleutel tot samenwerking en teamwork.

Cisco koopt container startup ContainerX

De tech erfenis van de Olympische Spelen in Rio

Cisco zal snijden 5.500 banen in de nieuwste herstructurering

? Cisco te bijl aan 14.000 medewerkers: Rapport