Nadat HP’s $ 108m schikking, de Poolse anti-corruptie werk gaat door

Ondanks HP’s schikking gisteren met de Amerikaanse autoriteiten over een corruptiezaak verspreid over drie landen, een verregaande tech corruptie sonde in een van hen is nog lang niet voorbij.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) en de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteren, kondigde de $ 108m schikking, met HP, in verband met corruptie in Rusland, Mexico en Polen.

Echter, de schikking niet het vuur uit HP te nemen in de landen in kwestie, en niet alleen omdat het bedrijf kon nog steeds geconfronteerd met juridische stappen van de lokale autoriteiten.

In Polen, HP was slechts één bedrijf onderzocht als onderdeel van een wijdverbreide sonde in corruptie in de tech industrie: het Poolse bureau voor corruptiebestrijding CBA is ook op zoek naar een aantal andere Amerikaanse multinationals, evenals een aantal lokale bedrijven.

De corruptie weet wordt onderzocht, bekend als de ‘Infoafera’ in Polen, kwam aan het licht in 2011 na verscheidene arrestaties, en is gericht op ernstige onregelmatigheden in meerdere aanbestedingen voor IT-systemen voor de Poolse ministeries en overheidsinstellingen, met inbegrip van de nationale politie.

Tussen 2007 en 2010 de publieke sector ambtenaren naar verluidt ontving steekpenningen, waaronder contant geld, luxe goederen, hardware en gadgets en betaalde reizen naar Las Vegas. Tot nu toe zijn 41 mensen zijn beschuldigd van vermeende strafbare feiten in verband met de sonde, met inbegrip van IT-bedrijf personeel en overheidsfunctionarissen.

Met verdachte projecten met een geschatte gezamenlijke waarde van PLN 1.5bln (ongeveer € 375m), wordt Infoafera alom omschreven als het grootste corruptieschandaal in de post-communistische Polen.

HP is het eerste bedrijf verantwoordelijk zijn voor haar rol in de Infofera worden gehouden, in het kader van een Amerikaanse wet dat de autoriteiten het recht om in de VS gevestigde bedrijven beboeten voor corrupte praktijken in het buitenland geeft.

Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen; After Hours, Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociaal commentaar, Tech Industrie; British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval, Banking, Visa om te testen blockchain systeem voor internationale overschrijvingen geld

“Volgens een overeengekomen verklaring van de feiten, in Polen, van 2006 tot ten minste 2010, HP Polen vervalste HP boeken en bescheiden en omzeild HP interne controles uit te voeren en te verbergen een regeling om corrupt te beveiligen en miljoenen dollars te handhaven in de technologie contracten met de Komenda G? ówna Policji (KGP), de Poolse nationale politie bureau, “zei de FBI in een verklaring op woensdag.

HP Polen maakte corrupte betalingen van in totaal meer dan $ 600.000 in de vorm van geld steekpenningen en geschenken, reizen en entertainment tot directeur van Informatie- en Communicatietechnologie van de KGP’s. Onder andere HP Polen gaf de ambtenaar zakken gevuld met honderdduizenden dollars van contant geld, op voorwaarde dat de ambtenaar met HP desktop en laptop computers, mobiele apparaten en andere producten, en nam de ambtenaar aan een ontspannende reis naar Las Vegas, die inclusief drankjes, eten, entertainment, en een eigen tour vlucht over de Grand Canyon. Om het geheim te communiceren met de officiële over het corrupte systeem, een HP Polen executive gebruikt anonieme e-mail accounts, prepaid mobiele telefoons en andere methoden bedoeld om detectie te vermijden.

HP zelf bracht een zeer korte verklaring op woensdag het aanpakken van de schikking in het algemeen, maar niet de activiteiten in bepaalde landen. “De in de nederzetting beschreven wangedrag was beperkt tot een klein aantal mensen die niet meer in dienst van het bedrijf”, executive vice-president John Schultz van HP zei in een verklaring.

Eerder op woensdag, de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Bartlomiej Sienkiewicz vertelde de Poolse nationale radio dat HP was om toe te geven aan de corruptie, na een Poolse krant meldde de Amerikaanse nederzetting op handen was.

Dit is een doorbraak voor Polen, “zei hij.” Een grote internationale groep zal toegeven dat het heeft gehandeld verdorven in Polen. Dat betekent dat niet slechts één ambtenaar van enkele ministerie is verantwoordelijk voor de hele zaak, maar een groot bedrijf zonder wie de zaak niet mogelijk zou zijn.

Volgens Sienkiewicz, de samenwerking tussen de kosten-batenanalyse en de FBI blijkt dat Polen eindelijk is toegetreden tot het Westen als het gaat om anti-corruptie-normen.

“Corruptie in Polen is niet alleen een probleem op het niveau van de ambtenaar, want iedereen heeft dit punt waar hij is gebroken. Corruptie in Polen is ook een zakelijk probleem,” toe te voegen dat als er geen steekpenningen gevers, zou er geen zijn omkopen takers.

Anderen in Polen zijn meer gedempt. Onlangs heeft de Poolse krant Dziennik Gazeta Prawna schreef dat een kleiner bedrijf verdacht van betrokkenheid bij Infoafera won een € 345.000 contract voor de bouw van een nieuw IT-systeem voor CBA – hetzelfde bureau onderzoekt het bedrijf als onderdeel van de sonde.

Bedrijven betalen boetes voor een bedrag van vele miljoenen in Amerika, maar hier hebben we de situatie dat, terwijl een bedrijf wordt onderzocht kan het nog steeds schrijven in aanbestedingen en zelfs te winnen ze, “het Institute of Public Affairs denktank speler Marcin Waszak zei in een ander radio-uitzending. “Het is duidelijk Amerikaanse normen veel hoger dan in Polen. In ons land nog steeds hebben we niet deze mechanismen en manieren om bedrijven te disciplineren.

Grazyna Kopinska van Stefan Batory Foundation vertelde de Poolse nationale televisie dat de IT-sector in het land blijft zeer gevoelig voor corruptie. “Allereerst we er niet in geslaagd om te investeren in deze sector voor vele jaren. Pas in de laatste jaren veel geld geïnvesteerd in het, het creëren van vele verleidingen. Het tweede probleem is dat de hele procedure is te ingewikkeld.”

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Star Trek: 50 jaar van positieve futurisme en gedurfde sociale commentaar

British Airways passagiers geconfronteerd met chaos als gevolg van IT-uitval

Visa om te testen blockchain systeem voor internationale overschrijvingen geld