Govt’s NBN verantwoording juist: economist

Een Australische Parlementaire Bibliotheek achtergrond note heeft geslagen naar beneden aanspraken van de Coalitie die kapitaalinjecties NBN Co in de begroting moet worden geteld.

Sinds de laatste federale begroting heeft Shadow Communications minister Malcolm Turnbull beweerde dat het een “schertsvertoning” dat de NBN wordt gehouden buiten de begroting. De regering, in reactie hierop heeft altijd betoogd dat de NBN is geen kostenpost voor de overheid, want uiteindelijk het project terug naar de overheid zal worden betaald, met een commerciële rendement geraamd op ongeveer 7 procent.

In een parlementaire achtergrond notitie publiceerde eerder deze week (PDF), en voor het eerst gespot door Communications Day, Parlementaire Bibliotheek economische analist Brian Dalzel zei dat de manier waarop de NBN werd in de begroting van de verklaringen behandeld was in overeenstemming met internationaal aanvaarde standaarden voor jaarrekeningen.

In de begroting wordt het NBN behandeld als een actief in plaats van een last voor de overheid.

Geld overgemaakt naar NBN Co kan niet worden aangemerkt als een last onder algemeen geaccepteerde standaarden voor jaarrekeningen. Het wordt verwerkt als financiële activa op de balans (een ‘investeringen in andere publiekrechtelijke lichamen’), in tegenstelling tot een kostenpost op de operatietafel verklaring. Een eventuele winst of verlies op beleggingen in aandelen van de overheid in NBN Co wordt verantwoord in de exploitatierekening als een last, maar dit heeft geen invloed op het begrotingssaldo maatregel.

Terwijl de betalingen van de overheid naar NBN Co en vice versa invloed heeft op de begroting, Dalzel zei dat zelfs als het rendement op het NBN is lager dan de overheid had voorspeld, is er geen “trigger” om de NBN plotseling te maken “over de begroting “.

Dergelijke betalingen worden indirect geraakt door het succes en dus rendement gegenereerd door NBN Co. Echter, dit is in direct contrast met het idee dat een terugkeer onder een bepaalde benchmark-triggers een boekhoudkundige regel waar de behandeling van NBN Co is overgestapt van ‘off- budget ‘naar’ on-budget ‘. Er is geen boekhoudkundige regel.

Ruimer, Dalzel zei dat de term “off budget” voor NBN moet worden vermeden.

De term off-budget wordt soms gebruikt om te verwijzen naar entiteiten die geen deel uitmaken van de sector overheid behoren, (bijvoorbeeld Australia Post en de Reserve Bank). Maar dat betekent niet dat dergelijke entiteiten geen invloed hebben op de begroting, “zei hij.” Integendeel, worden de begroting goed voor de onderlinge relaties tussen deze entiteiten en de overheid, en deze onderlinge relaties terug te vinden in de sector overheid jaarrekening.

De verklaring komt als de Coalitie ramps haar aanval op het project 35900000000 $. Eerder deze maand Shadow penningmeester Joe Hockey zei dat de NBN was de grootste off-budget project uitgevoerd door een Australische regering, en dat “het ten koste gaat van de productiviteit”.

Spreken op het Young Conventie Liberaal 2012 in Sydney in het weekend, Turnbull ook vielen de NBN als “diep anti-competitief, en enorm beperkt de economische vrijheid”.

“Het is duidelijk dat een meer rationele aanpak, waarbij het uitvoeren van glasvezel dichter bij de eindgebruikers, maar niet helemaal naar elk huis of bedrijf in Australië kan grotendeels vergelijkbare prestaties voor bijna alle gebruikers te bereiken op misschien wel een derde van de kosten,” vertelde hij het publiek .

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’